Kannattaako vanhan puhelimen korjaus?

Kun matkapuhelimet yleistyivät, olivat ne täysin eri luokkaa kuin tämän päivän puhelimet. On uskomatonta kuinka paljon matkapuhelimet ovat muuttuneet vain 10 vuoden aikana. Teknologian kehitys kuluneen 10 vuoden aikana on mahdollistanut paljon asioita, joita ei aikaisemmin osannut edes ajatella. Esimerkiksi puhelimen maksaminen osamaksulla (klarna) on tänään arkipäivää, kun se vielä aikaisemmin onnistui vain omalla luottokortilla. Nykyään voi hakea vaikka lainaa ulkomailta, eikä se vie yhtään sen kauempaa, kuin jos sen hakisi suomesta. Muutoksissa on ollut paljon hyvää, mutta kyllä siellä tiettyjä huonojakin puolia on. Kun 10 vuotta sitten tiputti puhelimen taskusta asfaltille, ei siihen tullut kuin korkeintaan pieni naarmu tai painauma. Jos nyt teet saman, saat erittäin suurella todennäköisyydellä vaihdattaa puhelimeesi uuden näytön.

Ensimmäiset matkapuhelimet olivat kestäviä, eikä niitä juurikaan tarvinnut korjailla. Jos puhelimen kuoret rikkoutuivat, löytyi siihen kaupasta valtava valikoima uusia kuoria, joiden vaihtaminen ei vienyt kuin puoli minuuttia, jos sitäkään. Monilla nuorilla oli myös tapana omistaa useampia puhelimen kuoria, joita sitten voitiin vaihdella omaan asukokonaisuuteen sopivaksi.

Nykyään matkapuhelimet rikkoontuvat todella helposti, eikä se ole mikään ihme kun katsoo esimerkiksi Applen puhelimia, joiden etu- ja takapuoli on liukasta lasia. Ei ole juurikaan merkitystä miten päin puhelimen tiputtaa, niin aina on lasi hajalla. Akkujen kesto on toinen asia, jonka ansiosta puhelimia vaihdetaan uusiin. Uuden puhelimen akku pysyy hyvä kuntoisena 2 – 4 vuotta, jonka jälkeen se ei enää pidä virtaa riittävän pitkään. Akun vaihtaminen on myös kallista, joten mielummin hankitaan uusi puhelin, kun lähdetään vaihdattamaan pelkkää akkua.

Kestävän kehityksen kannalta matkapuhelimissa olisi paljon tehtävää. On aivan järjetöntä hävittää toimiva laite vain sen vuoksi, että sen akku on huonossa kunnossa. Aivan yhtä järjetöntä on myös se, että jokaisella puhelinvalmistajalla on omat latausjohtonsa, jotka toimii vain heidän puhelimissaan. Olisi paljon järkevämpää jos kaikissa matkapuhelimissa olisi samanlainen latausportti ja laturi. Myös akun vaihtamisen mahdollisuus olisi järkevää.

Nykyään jos matkapuhelin rikkoutuu, se korjautetaan kotivakuutuksen kautta. Jos kotivakuutus ei kata rikkoutuneen matkapuhelimen korjausta, se jää monesti kokonaan korjaamatta. Tämä on helppo ymmärtää, sillä uuden lasin vaihdattaminen uuteen älypuhelimeen voi maksaa satoja euroja. Varsinkin jos puhelimella on jo muutama vuosi ikää, ei siihen enää viitsitä laittaa rahaa kiinni, vaan mielummin säästetään sekin raha uuden matkapuhelimen hankintaan.