Puhelinliittymien ja puhelimien yhteiskauppa, eli niin sanottu kytkykauppa oli todella suosittua 2006 vuodesta alkaen, kun se oli taas sallittua. Kytkykauppaa on rajoitettu ja säädelty eri lailla moneen eri otteeseen. Nyt vuonna 2023 kytkykauppa ei ole enää kovinkaan suosittua, sillä kuluttajat mieluiten valitsevat mieleisensä operaattorin liittymätarjouksen ja puhelimen erikseen. Vielä vuoteen 2018 asti laissa määrättiin, että jos operaattori tarjoaa kytkykaupassa laitetta ja puhelinliittymää, tulee vastaava liittymätarjous olla myös erikseen saatavissa. Tämä pykälä jäi kuitenkin pois vuoden 2018 maaliskuussa. Tämän lain muuttuminen ei kuitenkaan aiheuttanut suurta ostoryntäystä, vaan suosituimpana tapana hankki uusi puhelin oli kolmen vuoden osamaksumalli ilman kuluja.
10 faktaa kytkykaupasta:
- Kytkykaupassa puhelimen hinta oli edullisempi silloin, kun siihen otettiin määräaikainen puhelinliittymä.
- Kytkykauppa oli kiellettyä vuoteen 2006 asti.
- Kytkykaupan sallimisella haluttiin edistää uusien puhelinten myyntiä ja päivittää suomalaisten laitekantaa uudemmaksi.
- Monet operaattorit mainostivat puhelin+liittymä paketteja puhelimen edullisella hinnalla. Monesti itse puhelimen hinnaksi jäi vain yksi euro.
- Kytkykaupan vapauduttua Suomalaiset ostivat innokkaasti uusia 3g-puhelimia.
- Kuluttajajärjestöt kyseenalaistivat kytkykaupan siitä, että sillä hämärrettiin tuotteiden hintatietoisuutta ja hintavertailua.
- Monet kytkykauppojen ”yhden euron” puhelimet maksoivat puhelinliittymän kustannukset huomioon ottaen normaalia enemmän.
- Kytkykaupassa oli rajoitus, jonka mukaan kytkykaupassa tarjottavan puhelinliittymän tuli olla saatavana myös erikseen.
- Kytkykaupan rajoituksia purettiin vuonna 2018 ja nykyään niihin sovelletaan yleistä kuluttajansuojaa.
- Monet operaattorit ovat lopettaneet tai merkittävästi vähentäneet kytkykauppaa.